Tuesday, May 12, 2009

HARUMANIS


Harumanis merupakan buah mempelam atau juga dikenali sebagai buah mangga yang cukup unik yang terdapat di negeri Perlis.

Isinya yang tebal kekuningan serta rasanya yang enak menjadi tarikan orang ramai dari dalam dan luar negeri Perlis.

Ianya merupakan satu produk yang cukup laris dan cukup terkenal di Malaysia mahupun di Luar Negara.

Selain dimakan begitu sahaja, ianya juga diproses untuk menghasilkan Jus dan Jem yang cukup enak.

Dan yang paling menarik sekali, Harumanis juga sangat sesuai dimakan bersama pulut sebagai salah satu sajian tradisi yang tidak asing lagi di negeri Perlis Indera Kayangan.



Kawasan pertanian di Bukit Bintang, Sungai Batu Pahat merupakan kawasan pengeluar utama mempelam jenis ini di Malaysia.

Keluasan penanaman mempelam adalah 1,000 ekar dan hasil pengeluaran tahunan adalah antara 300 hingga 500 tan.

Pusat Pertanian ini juga merupakan pusat jualan tunggal mempelam jenis ini.

Keenakan Harumanis hanya boleh dinikmati pada bulan April dan Mei pada setiap tahun.


No comments:

Post a Comment